neděle 16. září 2012

Švédský jablečný koláč

Na zahradě se mi hromadí jablíčka pláňata, na jídlo se příliš nehodí, co s nimi?



Rozhodla jsem se vyzkoušet nový recept na švédský jablečný koláč.
Na běžnou koláčovou/dortovou formu budeme potřebovat:

Korpus : 120 g másla
               250 ml hladké mouky
               80g cukru moučka a 1 sáček vanilkového cukru
               1 kávovou lžičku prášku do pečiva

Náplň: 100 g třtinového cukru
            polévková lžíce skořicového cukru
            180-200ml zakysané smetany
            2 vejce
            100 g marcipánu
            4 větší nebo 5 menších kyselejších jablek
            strouhané mandle na posypání
           
Z mouky, másla a cukru vypracujeme hladké těsto. Poté jej pomocí prstů namačkáme do vyšší koláčové formy či dortové formy s odnímatelným okrajem (okraje koláče prsty namačkáme do výšky cca 7cm na boky formy, formu není nutno vymazávat, těsto je mastné samo o sobě).

Připravíme si náplň. Jablka oloupeme, rozpůlíme, vyjmeme jádřince a nakrájíme na tenké plátky (cca 0,3 cm). Plátky jablek naskládáme nahusto a na sebe na korpus a do korpusu je zlehka vtlačíme prsty. Jablka posypeme hnědým třtinovým a skořicovým cukrem V misce smícháme zakysanou smetanu, vejce, nastrouhaný marcipán, tuto směs nalijeme na jablka a tyto ještě jednou zlehka přitlačíme, aby mezi jablky nebyly žádné vzduchové kapsy. Takto připravený koláč posypeme sekanými mandlemi a dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C na 40-50 minut.

Krájíme a podáváme po vychladnutí.

Před podáváním můžeme dozdobit dle chuti šlehanou smetanou, kysanou smetanou nebo vanilkovým krémem.
 
Ke kávě či čaji výborný...
 
Fotografie: ‚© Petra Bork / PIXELIO'

Žádné komentáře:

Okomentovat